Hrvatsko aktuarsko društvo

Martićeva 71, Zagreb

Objavom za javnost najavljen početak školovanja za CERA licencu

Hrvatsko aktuarsko društvo (HAD) zajedno s Europskom aktuarskom akademijom (EAA) organizira školovanje za međunarodnu kvalifikaciju iz područja upravljanja rizicima tzv. CERA kvalifikaciju (Chartered Enterprise Risk Actuary) koje će, po prvi put izvan Njemačke,  započeti upravo u Zagrebu, 29. veljače 2016.

Tim povodom su danas u sjedištu HAD-a  predstavili program školovanja Henning Wergen, direktor Europske aktuarske akademije, Ksenija Sanjković, predsjednica HAD-a i Brigita Balog Grozdek, predsjednica HAD-ove Komisije za upravljanje rizicima.  

 "CERA je visoko stručna i globalno priznata kvalifikacija za aktuare koji se bave risk managementom. Europska aktuarska akademija je vrlo rado prihvatila poziv HAD-a za organizacijom školovanja u Zagrebu", prilikom predstavljanja programa edukacije istaknuo je gospodin Henning Wergen.

 Gospođa Balog Grozdek je objasnila zašto je danas područje upravljanja rizicima važno za aktuare koji rade u osiguranju i mirovinskom osiguranju i što im sve program CERA školovanja donosi. Hrvatsko aktuarsko društvo je još 2014. godine donijelo odluku o pristupanju CERA-i. CERA (Chartered Enterprise Risk Actuary) Global Association (CGA), međunarodno je udruženje koje se bavi školovanjem i certificiranjem aktuara specijaliziranih za poslove u vezi upravljanja rizicima. Ugovorom o pristupanju regulira se pristupanje pojedinog aktuarskog udruženja CGA te omogućava lokalnom udruženju, u ovom slučaju HAD-u, a time i svim njegovim članovima, postizanje dva osnovna cilja:

• stručno školovanje i stjecanje znanja i vještina u području upravljanja rizicima u vezi s aktuarskom djelatnošću, nužnih za rad u različitim područjima djelatnosti i s rastućim rasponom primjene,

• stjecanje međunarodno priznatog statusa Aktuara stručnjaka za upravljanje rizicima.

 „Interes za školovanje u Zagrebu za CERA-u je velik, kako među našim članovima, tako i među kolegama iz drugih aktuarskih organizacija iz inozemstva, tako da nam na školovanje, osim kolega iz Austrije i Slovenije, dolaze čak i polaznici iz Danske, Finske, Švicarske i Baltičkih zemalja. Trenutačno ima više prijavljenih od slobodnih mjesta, odnosno postoji lista čekanja, pa već sada planiramo da krajem 2017. započnemo s drugim ciklusom školovanja.“ istaknula je predsjednica HAD-a, gospođa Ksenija Sanjković.

Hrvatsko aktuarsko društvo, koje će ove godine obilježiti i 20 godina svoga postojanja, je stručna udruga aktuara u Republici Hrvatskoj čija je svrha promicanje i razvoj aktuarske znanosti i struke i njene praktične primjene te stručnog usavršavanja i izobrazbe aktuara, redovni je član International Actuarial Association (IAA) i Actuarial Association of Europe (AAE) te trenutno broji 104 redovna, 38 pridruženih i 2 počasna člana.