Hrvatsko aktuarsko društvo

Martićeva 71, Zagreb

Održana radionica o prvim Hrvatskim rentnim tablicama smrtnosti

   

U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Hrvatskog aktuarskog društva (HAD) održana je 27. veljače 2015. radionica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu o prvim Hrvatskim rentnim tablicama smrtnosti.

S obzirom na zanimljivu i aktualnu temu, radionica je izazvala veliki interes, ne samo među članovima Hrvatskog aktuarskog društva kojima je bila prvotno namijenjena, već i među drugim stručnjacima iz osiguravajućih i mirovinskih društava te nadzornih tijela, tako da su radionici prisustvovali i kolege iz Makedonije.

 Pred punom dvoranom profesor Miljenko Huzak s PMF-a i gospođa Dena Maček, voditeljica radne grupe HAD-a, predstavili su projekt izrade prvih Hrvatskih rentnih tablica smrtnosti koji je HAD pokrenuo na inicijativu osiguravajućih društava, a uz potporu HUO-a.

 Primjena adekvatnih rentnih tablica smrtnosti je izuzetno važna kod određivanja obveza osiguravajućih društava i mirovinskih osiguravajućih društava. Zbog nepostojanja hrvatskih rentnih tablica smrtnosti, za vrednovanje tehničkih pričuva i premija rentnih i mirovinskih osiguranja, osiguravajuća društva kao i mirovinska osiguravajuća društva trenutačno koriste rentne tablice smrtnosti drugih država odnosno prilagođene populacijske tablice smrtnosti.

 S obzirom na činjenicu demografskih promjena kojima smo svjedoci, a koje narušavaju stabilnost javnih financija, cilj projekta je izrada prvih Hrvatskih rentnih tablica smrtnosti kao preduvjeta za odgovarajuće aktuarsko vrednovanje i izračune premija i rentnih pričuva koje bi omogućilo ispunjenje dugoročnih obveza osiguravajućih i mirovinskih osiguravajućih društava.