Par uvodnih riječi…

„Aktuari su profesionalci koji se bave rizikom i neizvjesnošću i za to su im potrebna znanja vjerojatnosti i statistike. To se vrlo često čuje kao osnovna definicija onoga čime se bavimo.

Ali priča koja stoji iza toga je puno složenija, značajno odgovornija, ali i bitnije ljepša.

Procijeniti rizik i neizvjesnost u kompanijama, a posebno u financijskoj industriji znači ustvari procijeniti koliko će kompaniju financijski koštati određena poslovna odluka ili odluke i koje financijske posljedice ima poslovanje koje je već u tijeku.

Da bi aktuar mogao stajati iza svojeg mišljenja i posljedično tome da bi uprave kompanija bile sigurne da njihove buduće poslovne odluke temeljem ‘procjene rizika i neizvjesnosti’ vode do financijski stabilnih i sigurnih poslovnih rezultata te da kompanija posluje dugoročno održivo, mora imati specifična znanja koja mu daju kompetencije da dobro procijeni i predvidi tu neizvjesnost i tako dolazimo do tih specifičnih znanja vjerojatnosti i statistike.

To su iznimno odgovorne role jer izravno utječu na financijsku poziciju i stabilnost kompanije. No tu i sjedi ljepota profesije. Kreativnost analitičkog promišljanja o riziku i njegovo razumijevanje u svoj svojoj dubini tada dolazi na iznimnu razinu i otvara jedan sasvim poseban svijet profesije.

No kako sve, tako i aktuaristika doživljava svoje tehnološke promjene. Za stabilne statističke analize i procjene uvijek su važni podaci. Nekada su podaci bili ‘skupi’ tj. teško je bilo doći do podatkovnih informacija, specijalno u adekvatnom volumenu koji je važan iz perspektive statističke pouzdanosti.

Danas kada živimo u digitalnom okruženju gdje do podataka možete doći prilično jednostavno i gotovo besplatno, i ima ih more, popriličan je izazov takvu količinu podataka statistički obraditi brzo i na način da ih znate suvislo interpretirati jer više nije uvijek bolje. I što je najvažnije, da je odabrana metoda analize točno to što će vam dati pouzdanu informaciju koju tražite.

Sve više se stoga uz aktuara veže i pojam ‘data science’ što aktuare dovodi do potreba za novim znanjima naprednih metoda obrade i analize podataka, a naročito interpretacije dobivenih rezultata.

Stoga ovu uzbudljivu profesiju koja se na prvi pogled sporo mijenja čeka vrlo zanimljiva i dinamična budućnost.

I znajte, kada sretnete aktuara pazite što pričate jer on uvijek procesuira informacije i predviđa budućnost 😉“.