Pod nazivom “Znanjem kroz promjene” održana Hrvatska aktuarska konferencija 2019.

U organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva pod nazivom “Znanjem kroz promjene” u hotelu The Westin u Zagrebu je 13. i 14. lipnja 2019. održana Hrvatska aktuarska konferencija koja je okupila više od 150 sudionika iz zemlje i inozemstva.

Pokrovitelji Konferencije, na kojoj su sudjelovali uvaženi domaći i strani predavači iz akademski zajednice te osigurateljni stručnjaci, bili su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a partneri Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski ured za osiguranje.

Uvodne govore održale su predsjednica HAD-a gospođa Ksenija Sanjković, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga gospođa Ilijana Jeleč te državna tajnica iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava gospođa Majda Burić koja je Konferenciju i otvorila.

“Počašćeni smo da smo ove godine na Konferenciji uspjeli okupiti više od 150 sudionika te da je program Konferencije ponovno obuhvatio vrlo aktualne teme, ne samo za aktuare, već i za osigurateljnu industriju, kao što su mirovinsko osiguranje i promjena zakonodavne regulative, IFRS 17 i razvoj proizvoda. Odabranim nazivom konferencije “Znanjem kroz promjene” željeli smo poručiti da mi kao aktuari nikako ne želimo biti pasivni u ovom vremenu velikih promjena kako u zakonodavnoj tako i financijsko-računovodstvenoj regulativi, već aktivno u njima sudjelovati. “, istaknula je u svom govoru gospođa Sanjković.

Gospođa Ilijana Jeleč se u svom govoru osvrnula na proteklo razdoblje u društvima za osiguranje, s obzirom na to da je regulativa postavila značajne zahtjeve pred cijelu industriju i aktuarsku profesiju koji su ocijenjeni kao uspješno svladani, te istaknula nove izazove koji stoje pred industrijom, kao što je revizija solventnosti, te novi IFRS 17 standard. Istaknut je rast zaračunate bruto premije na cijelom tržištu osiguranja u 2018., čiji trend daljnjeg oporavka se nastavio i u 2019. godini, te rast ostvarene neto dobiti u 2018. godini svih društava za osiguranje, među kojima su društva za životna osiguranja imala pad u odnosu na 2017. godini. Gospođa Jeleč je pozdravila i temu u kojoj se govori o promjenama u područuju privatnih mirovina u obliku Paneuropskih osobnih mirovinskih proizvoda (PEPP) i daljnje europske inicijative za povećanje transparentnosti mirovinskih fondova.

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava gospođa Majda Burić istaknula je pozitivne promjene mirovinske reforme u prvom, drugom i trećem mirovinskom stupu za sve buduće korisnike mirovina, kao i financijsku pismenost za koju se osiguralo 100 mil kn iz europskog socijalnog fonda. Gospođa Burić je posebno istaknula značaj i važnost aktuarskih izračuna i demografskih kretanja koji su nužni u za dugoročno planiranje državnih izdataka i isto tako i budućih mirovina, te je istaknula potrebu razmjenu znanja i vještina na ovoj konferenciji koje će doprinijeti daljnjem razvoju ne samo financijske industrije nego i mirovinskog osiguranja.

Prezentacije:

Sandra Hack: “Pan-European Pension Product (PEPP)”

Morana Derenčinović Ruk: “Promjene mirovinskih propisa”

Ljiljana Marić: “Izmjene u Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima”

prof. Damir Bakić: “Osvrt na reformu hrvatskog mirovinskog sustava”

Pavel Zimmermann: “Mortality predictions”

Ivana Šera: “Practical aspects of IFRS 17 on typical pension insurance products”

prof. Jean Lemaire: “The usage of annual mileage as a rating variable”

Radionica: Educamix „Kako biti dobar glasnik (loših) vijesti?“

Radionica Integra  znanja „Bihevioralna forenzika“

GDI „Geo Osiguranje”