Pod nazivom “Iznad oblaka” održana Hrvatska aktuarska konferencija 2018.

U organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva pod nazivom “Iznad oblaka” u hotelu The Westin u Zagrebu je 14. i 15. lipnja 2018. održana Hrvatska aktuarska konferencija koja je okupila više od 160 sudionika iz zemlje i inozemstva.

Pokrovitelji Konferencije, na kojoj su sudjelovali uvaženi domaći i strani predavači iz akademski zajednice te osigurateljni stručnjaci, bili su Ministarstvo financija i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a partneri Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski ured za osiguranje.

Uvodne govore održale su predsjednica HAD-a gospođa Ksenija Sanjković, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga gospođa Ilijana Jeleč te predstavnica Ministarstva financija gospođa Ines Špirić koja je Konferenciju i otvorila.

“Počašćeni smo da smo ove godine na Konferenciji uspjeli okupiti više od 160 sudionika te da je program Konferencije ponovno obuhvatio vrlo aktualne teme, ne samo za aktuare, već i za osigurateljnu industustriju, kao što su IFRS17, GDPR, znanost o podacima.”, istaknula je u svom govoru gospođa Sanjković.

Gospođa Ilijana Jeleč je u svom govoru istaknula važnost aktuarske struke s obzirom na to da postojeća i nadolazeća regulativa pred financijsku industriju kontinuirano postavlja nove izazove koje je bez asistencije i uloge aktuarske struke vrlo teško pratiti i svladati.

Otvarajući Konferenciju gospođa Ines Špirić istaknula je da aktuarska znanja mogu biti korisna državnim tijelima za planiranje državnih izdataka za troškove obrazovanja, mirovina, zdravstva, transporta i drugih usluga.

Prezentacije:

Ksenija Sanjković: Odobrenje IFRS-a 17 u EU

Roger Gascoigne: IFRS 17

Klemen Vidic: IFRS17 i tranzicija starih ugovora

Tihomir Kralj: Zaštita osobnih podataka

Mirela Obrić: GDPR u osiguranju

Andreas Heider: Disability Insurance

Ivica Siladić: Usage based insurance

Barbara Tkalčević i Ines Ostović: Pet ključeva učinkovitosti

Zvonko Kostanjčar: Znanost o podacima u osigurateljnoj i financijskoj industriji

Ivo Ugrina: Primjena analize glavnih komponenti u modeliranju financijskih krivulja