Pod nazivom “Izazovi budućnosti” održana Hrvatska aktuarska konferencija 2017.

U organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva (HAD) pod nazivom “Izazovi budućnosti” u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu je 5. i 6. lipnja 2017. održana Hrvatska aktuarska konferencija koja je okupila više od 160 sudionika iz zemlje i inozemstva.

Pokrovitelji Konferencije, na kojoj su sudjelovali uvaženi domaći i strani predavači iz akademski zajednice te osigurateljni stručnjaci, bili su Ministarstvo financija i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a partneri Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski ured za osiguranje.

Uvodne govore održali su predsjednica HAD-a gospođa Ksenija Sanjković, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga gospodin Petar-Pierre Matek i pomoćnik ministra financija gospodin Ante Matijević koji je Konferenciju i otvorio.

“Ohrabreni iznimnim uspjehom prošlogodišnje konferencije, počašćeni smo da smo ove godine uspjeli okupiti i veći broj sudionika te da se nadamo da će ovogodišnja konferencija barem ponoviti uspjh prošlogodišnje. Nadam se da će nam ova Konferencija omogućiti ne samo stjecanje novih znanja, već i razmjenu iskustva kroz međusobne kontakte i druženje.” istaknula je u svom govoru gospođa Sanjković.

Gospodin Petar-Pierre Matek je u svom govoru naglasio važnost aktuarske struke dodavši da je sve više aktuara među uspješnim menadžerima. “Aktuari su navikli izreći naglas nepopularne stvari koje ni uprava ni prodaja ne vole čuti, no bez realnog sagledavanja situacije nema opstojnosti u osiguranjima na duži rok”, kazao je gospodin Matek.

Gospodin Ante Matijević govorio je o potencijalu koji bi aktuarska struka mogla donijeti državnoj upravi kada je u pitanju matematički i analitički pristup smanjivanju rizika. Također je istaknuo da osiguravajuća društva i mirovinski fondovi imaju ključnu ulogu na financijskom tržištu s obzirom na veličinu investicijskog portfelja.

Program prvog dana Konferencije obuhvaćao je teme povezane s izazovima budućnosti u osiguranju i općenito financijskoj industriji kao što su ulaganja u kontekstu upravljanja imovinom i obvezama, aktualnosti osigurateljne industrije, umjetna inteligencija te promjene regulative.

U prvom predavanju, gospodin Darko Brborović, predsjednik uprave OTP Investa, govorio je o tehnikama upravljanja imovinom s obzirom na strukturu obveza odnosno uz ograničenja u vezi s obvezama.

Na to se nadovezao gospodin Hrvoje Filipović iz Ernst&Younga, Italija, s predavanjem na temu ulaganja u kontekstu regulative Solventnost 2.

Ova predavanja poslužila su kao dobar uvod u panel na temu ulaganja u kontekstu upravljanja imovinom i obvezama na kojem su uz već spomenute predavače gospodina Brborovića i gospodina Filipovića sudjelovali i Mario Radaković, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Mario Staroselčić, član uprave Allianz ZB-a te Vančo Balen, direktor Sektora upravljanja rizicima Croatia osiguranja, a koji je moderirala Ksenija Sanjković, članica uprave Hrvatskog kreditnog osiguranja.

Blok na temu aktualnosti osigurateljne industrije započela je dr. Corina Constantinescu sa Sveučilišta u Liverpoolu, s izlaganjem o bonus-malus sustavu u osiguranju od automobilske odgovornosti s analizama i stvarnim primjerima iz prakse iz nekoliko zemalja. Nakon toga je gospodin Marijan Kralj, član uprave Croatia osiguranja, održao zanimljivo predavanje o izazovima budućnosti u osigurateljnoj industriji.

Zatim je dr. Frank Cuypers održao izlaganje na temu umjetne inteligencije i njene upotrebe u osigurateljnoj industriji u kojem nam je pokazao da je budućnost već tu i da će nas, ako se kao profesija nismo spremni mijenjati, uskoro zamijeniti roboti.

Na dr. Cuypersa nadovezao se gospodin Bor Harej iz Zavarovalnice Triglav koji je održao izlaganje na temu individualnog određivanje pričuva šteta uz korištenje strojnog učenja.

Gospodin Imrich Lozsi iz konzultantske tvrtke Tools4F održao je predavanje o standardu IFRS 17 s naglaskom na promjene koje će taj standard donijeti u području financijskog izvještavanja (bilanca, račun dobiti i gubitka) kao i na moguće utjecaje na poslovanje osigurateljne industrije.

Posljednji predavač prvog dana Konferencije bio je gospodin Dieter Pscheidl, direktor pravnih poslova u VIG-u, Austrija, koji je održao predavanje o nadolazećim zakonskim regulativama kao što su IDD, PRIIPS i GDPR, s posebnim naglaskom na ulozi aktuara u novim zakonskim izazovima.

Drugi dan Konferencije započeo je s radionicom o prezentaciji te su nakon toga uslijedila predavanja na temu valutnog rizika i društvenih mreža.

Gospođa Elvira Dobrić Fajl prezentirala je neke od načina kako postići izvrsnost u prezentiranju, a nakon nje je gospođa Martina Samac iz Hrvatske narodne banke održala izlaganje o upravljanju rizicima u bankarskom sektor s posebnim naglaskom na upravljanje valutnim rizikom, u kojem je pobliže objasnila statističke metode Value-at-Risk i Expected
Shortfall i njihova tri načina izračuna.